Prijs 7.50 Euro €
Categorie Literatuur
gepubliceerd datum 17/07/2018
Bekeken 301
Land NetherlandsPol, Barber van de - Er was wat met Meneer Maker & Mevrouw Maker
Roman


Debuut


Amsterdam, Querido, 1998, eerste druk


Paperback
12,5 x 20 cm.
150 BladzijdenNIEUW. ONGELEZEN"'Er was wat," zegt Mevrouw Maker die wakker schrikt als Meneer Maker na een bons op de deur de slaapkamer binnenkomt om haar te verrassen met het ontbijt.' Zo begint een van de scènes uit deze geestige roman over een man en een vrouw die verslaafd zijn aan elkaar, maar niet goed weten of en zo ja, hoe ze bij elkaar passen.
Meneer Maker weet wel waarover Mevrouw Maker heeft gedroomd: over de droomtijger van Borges. Zoveel eruditie maakt indruk op haar en van de weeromstuit benoemt ze Meneer Maker tot haar droomtijger.


Toen zij elkaar voor het eerst ontmoetten was er onmiddellijk sprake van een wederzijdse aantrekkingskracht, die hen daarna niet meer loslaat maar in de loop van de tijd steeds raadselachtiger wordt. Hun liefde, vol stekeligheden, nukken en grillen, wordt met veel onderkoelde humor beschreven.


Vertaalster Barber van de Pol debuteert als romanschrijfster met een 'meneertjes'-boek, iets in de trant van Michaux' Plume, Valéry's Teste of Mulisch' Tienoppen. Alleen met dit verschil dat Meneer Maker, vijftien jaar ouder dan Mevrouw, muziekrecensent, een moeilijk, maar creatief mens, die zijn vrouw meer als kneedmateriaal ziet dan als evenpool, hier de scepter zwaait, ironisch bejegend door de verteller die duidelijk vanuit het perspectief van Mevrouw schrijft.
De veertig korte scènes uit het dagelijks leven, die hier zijn opgetekend en in hun spanningsboog (nu ja, spanning is niet de kracht van dit zorgvuldig geschreven 'huwelijk in fragmenten') of spreiding de onsamenhangende symbiose impliceren tussen Meneer en Mevrouw Maker: twee types, die niet veel meer dan als tegengestelde types uit de verf komen.
Van de Pol schrijft krachtig, monter zelfs en geestig,


In 1998 debuteerde Barber van de Pol als romanschrijfster met Er was wat met Meneer Maker & Mevrouw Maker, dat door de kritiek als een van de grappigste en mooiste boeken van het jaar werd onderkend. Ook Kriblijn (2001) bereikte de nominatielijsten van dc grote prijzen; 'nog geraffineerder', schreef de Volksrant.
Van de Pol is ook bekend als vertaalster van onder meer Don Quichot en van het werk van Borges en Cortázar. In 2006 verscheen Zelfportret in columns, een bundeling van haar columns in de Volkskrant.


Kosten van verzending (Nederland: € 3,32; Europa: € 8,40) ten laste van koper

Naam: Petrarca


   

  Laat een reactie achter (spam en aanstootgevende berichten worden verwijderd)


   

   

  Gerelateerde aanbiedingen

  • Midas Dekkers - Rood / een bekoring
   Midas Dekkers - Rood / een bekoring
   Literatuur - Doetinchem - 3.75 Euro €

   Contact, 2011, luxe paperback met flappen, 208 blz; in prima staat ; als nieuwISBN 978-90-254-3577-6 Roodharigheid is de heerlijkste harigheid. Eén blik op zo'n hoofd vol vuur, één glimp van die koperen lokken en je houdt de pas in. Het hart van Mida...

  • Felix Timmermans - Naar waar de appelsienen groeien
   Felix Timmermans - Naar waar de appelsienen groeien
   Literatuur - Capelle aan den IJssel - 5.00 Euro €

   Hardcover in prima staat. 4e druk z.j. P.N. van Kampen & zoon n.v. Bandontwerp en illustraties door de auteur. N.B. Hoedt u voor advertenties met gekopieerde foto's! Verslag van een reis door Italië.

  • T.K. nog 6 boeken van Gerard Reve. Reve
   T.K. nog 6 boeken van Gerard Reve. Reve
   Literatuur - Nieuw-Vennep - 2.25 Euro €

   T.K. Diverse boeken van Gerard Kornelis van het Reve Actuele lijst van nog beschikbare titels. Moeder en zoonDe taal der liefdeHet boek van Violet en DoodDe avondenDe vierde manTien vrolijke verhalen Vaste prijs per boek is 2.25 Verzendkosten afhanke...


   
  verkoper:


  Petrarca

  Lokatie: deventer - Netherlands


  Generated in 0.038046836853027 ms